Proiecte finalizate

 

S-a nascut prima vițica din programul Dar din Dar de la Racos

25 Februarie 2016 | 1417 vizualizari

 

S-a nascut prima vițica in Programul „Dar din Dar” de la Racos. Nu are in ca un nume, dar poate ne ajutati voi sa o botezam.

Familia care a primit vaca are 8 copii si este una dintre primele 10 familii care au intrat in programul Dar din dar. Vitica va mai sta cateva luni cu mama si apoi va fi daruita unei noi familii, aflata pe lista de rezerva.Un proiect finantat prin Fondul ONG in Romania!  

2016 – 10 vacute au fost distribuite beneficiarilor din Racos

5 Ianuarie 2016 | 985 vizualizari

 

Asociatia pentru Integrare Comunitara Racos a demarat proiectul „Racos – dezvoltare comunitara responsabila” prin care 10 familii de romi din localitate au primit in gospodărie cate o vacă de lapte.
Comuna Racos are o comunitate de romi de peste 1.000 de persoane care se confrunta cu probleme sociale si economice grave.
Proiectul isi propune sa susțină familiile nevoiașe și să le asigure o sursa de hrană și, eventual, un venit suplimentar. O vaca de lapte da in medie 10-15 litri de lapte, permițand unei familii sa consume lapte si, din surplusul de lapte, sa faca produse lactate sau sa il vandă.
Beneficiarii au fost selectași după cateva criterii simple:
  • numarul de copii minori aflati in intretinere;
  • detinerea unui grajd si capacitatea de a asigura hrana animalelor.
Fiecare familie din cele 10 a primit o vaca inseminata si este obligata sa doneze prima juninca altei familii nevoiase din sat, asigurand astfel succesul proiectului pe termen lung si ducand incet la cresterea nivelului de trai in cadrul comunitati rome din Racos.
Fiecare vaca care a fost plasata in gospodariile rome a costat 3400 de lei si a fost supusa procedurii de inseminare artificiala.
Familiile sunt obligate prin contract sa pastreze in custodie vaca timp de 5 ani, urmand ca dupa acest termen vacile sa intre in proprietatea lor.
Bugetul total al proiectului este de 42,559 de euro din care finantarea nerambursabila reprezinta 38,281 de euro. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014 in cadrul Fondului ONG in Romania.

 

2016 – Primii pasi in organizare comunitara la Gircini

De la inceputul anului 2016Reteaua CAN si Asociatia pentru Parteneriat Comunitar au facut primii pasi pentru a aduce organizarea comunitara in randul tinerilor din cartierul Garcini, Sacele, prin proiectul „Proactivi pentru Garcini”.
In februarie 2016 au demarat atelierele de imbunatatire a competentelor de leadership comunitar, care includ utilizarea de instrumente si metode nonformale precum Photovoice si Harta Comunitatii.
 
Prin aceasta initiativa ne propunem stimularea, incurajarea si responsabilizarea tinerilor de a se implica activ in dezvoltarea comunitatii, respectiv a cartierului lor. Dorim sa contribuim la formarea unei generatii proactive in care cetatenii devin din persoane asistate, persoane resursa, persoane care dau inapoi comunitatii, care cauta solutii si actioneaza pentru nevoile lor si ale comunitatii din care fac parte.
Pe parcusul anului 2016, cei 14 tineri care s-au inscris in proiect, vor fi implicati in diverse activitati, printre care: 11 ateliere de organizare comunitara, campanie de constientizare a rolului cetatenilor in rezolvarea problemelor locale, expozitie photovoice in Sacele, intalnire de diseminare cu tineri din cartierul Garcini, participare la sedinta de consiliul local, clipuri de promovare a bunelor practici.
Atelierele de organizare comunitara, precum si alte intalniri din cadrul proiectului au loc la Centrul de Zi din Sacele, administrat de Funda?ia FAST in parteneriat cu Primaria Sacele. Poti lua legatura cu echipa „Proactivi pentru Garcini” la proactivi.garcini@yahoo.com sau poti participa la intalnirile noastre din Sacele.

2015- 2016 „Vorbește in gura mare si zambește

Catre pagina web a proietului aici

Proiect finanțat de:

 

Peste 2000 de copii din 20 de localitati din judetul Brasov beneficiaza de control stomatologic gratuit, in cadrul caravanei „Vorbeste in gura mare si zambeste
       
Caravana este organizată de Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov si susținuta de Fundatia Vodafone Romania
care a investit 45.000 euro in acest proiect care face parte din programul „Fondul pentru Fapte Bune”

Manager proiect- Mihaela Cârstea

Brasov, 20 mai 2015 – Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov si Fundatia Vodafone Romania a lansat la inceputul lunii mai caravana stomatologica „Vorbeste in gura mare si zambesteCaravana asigura controale gratuite copiilor care provin din familii defavorizate din 20 de localități din județul Brașov și se va desfasura pe o perioada de 6 luni.
 Caravana isi propune sa asigure accesul la servicii minime stomatologice pentru peste 2.000 de copii din 20 de localitati din judetul Brasov, copii care provin din familii defavorizate. Majoritatea familiilor acestor copii traiesc doar din ajutor social si se afla in imposibilitatea de a asigura copiilor o minima ingrijire stomatologica. Din cauza lipsei igienei orale, copiii sunt predispusi bolilor paradontale, cariilor, bolilor de inima, bolilor renale si infectiilor ORL.
In caravana participa medici stomatologici, voluntari si membri ai asociatiei care inregistreaza si constata problemele tuturor copiilor care sunt prezenti in ziua controlului in locatia anuntata.
Caravana s-a oprit in localitatile Prejmer si Holbav si s-a bucurat de prezenta a 314 copii in Prejmer si 100 de copii in Holbav. Pana la finalul lunii mai, caravana se va mai opri si in Homorod, Maierus Soars, Teliu, urmand ca in lunile urmatoare sa ajunga in celelalte localitati, conform planificarii: in luna iunie – Apata, Augustin, Ormenis si Racos; septembrie – Ucea, Budila si Tarlungeni; octombrie – Fundata, Cata si Jibert; noiembrie – Bunesti, Comana, Mandra si Sinca.
 
 
 Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 20 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere.  Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.rowww.facebook.com/fundatiavodafone,http://fundatiavodafone-blog.ro
 
Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasoveste o organizatie neguvernamentala, nepartizana, care are ca scop incurajarea si sprijinirea initiativelor menite sa asigure dezvoltarea durabila a comunitatii, cu respectul datorat individului, demnitatii sale si realizarea coeziunii sociale la nivelul comunitatii. APC Brasov a implementat peste 20 de proiecte in beneficiul copiilor, persoanelor defavorizate si a cetatenilor din peste 25 de localitati din judetul Brasov.
  

2015-„Susține siguranța copiilor si tinerilor in spatiul public”

Pe tine te privește?

 

Scopul proiectului „Sustine siguranta copiilor si tinerilor in spatiul public” este cresterea gradului de siguranta a copiilor si tinerilor in spatiul public din municipiul Brasov. In urma cercetarii s-au ales 10 situatii de care prezentau riscuri pentru siguranta in spatiul public. Aceste situatii au fost alese de catre echipa de proiect la initiativa cetatenilor care locuiesc in acele zone sau ale voluntarilor care au observat cele 736 de strazi din Municipiul Brasov.
Unele dintre acestea au fost remediate in timpul derularii proiectului, iar pentru altele au fost incepute demersurile si acestea sunt in curs de solutionare de catre institutiile publice care sunt responsabile pentru remedierea problemelor.
 
Daniela Grapa
George Dinu
Catalina Razma
Daniela Surubariu
 

2015 – Racos – dezvoltare comunitară sustenabila

25 Iunie 2015 | 2462 vizualizari

 

Proiectul Racos – dezvoltare comunitara sustenabila „ beneficiaza de o finantare nerambursabila de 38.281 euro si se deruleaza pe o perioada de 12 luni.
Proiectul este implementat de catre Asociatia pentru Integrare Comunitara Racos, in parteneriat cu Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov si Primaria Racos.
 
Obiectivele proiectului Proiectul Racos – dezvoltare comunitara sustenabila „ sunt
1.Cresterea veniturilor si imbunatatirea nivelului de trai prin promovarea activitatilor agricole traditionale respectiv cresterea vacilor cu lapte pentru 10 de familii din Racos
2. Furnizarea de servicii educationale specializate care sa previna abandonul si esecul scolar in comunitatea roma Tiganie Lingurari din comuna Racos pentru 30 de elevi inscrisi in invat?mantul gimnazial.
 
  Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org
Echipa APC Brasov

  

2015 Membrii Asociației Civice Strada Castelului s-au întalnit cu reprezentanții Electrica Serv

 
Intalnirea a avut drept scop reglementarea situatiilor aparute in urma desfasurarii lucrarilor de modernizare ale instalatiilor electrice si care au fost sesizate de catre o parte dintre cetatenii de pe str. Castelului.
Pe Agenda intalnirii s-au aflat urmatoarele:
1. Prezentarea lucrarilor de modernizare a alimentarii cu energie electrica pe str. Castelului (instalarea echipamentelor FDCP in curti) – Electrica Serv
2. Sesizarile si reclamatiile cetatenilor referitor la modul de executie pentru lucrarile incepute – reprezentantii Asociatiei Civice Strada Castelului
3. Acordul Asociatiei Civice Strada Castelului privind lucrarile de instalare a ceasurilor de masurare a consumului de electricitate pe partile de uz comun din curtile proprietarilor de pe str. Castelului – s-a agreat o procedura de comunicare si colaborare intre ACS Castelului si reprezentantii Electrica Serv pentru instalarea echipamentelor.
 
Solicitarile cetatenilor:
1. Sa nu se instaleze firide pe fatadele cladirilor cu statut de monument istoric (Marcate
cu placute)
2. Sa se stabileasca un program al lucrarilor si sa se urmareasca respectarea lui
3. Sa se afiseze pe porti orarul interventiilor cu 3-6 zile inainte ca acestea sa aiba loc
4. Muncitorii sa lucreze cu atentie si cu grija fata de lucrarile efectuate de proprietari
pentru consolidarea/repararea caselor
5. La finalizarea lucrarilor sa fie aduse curtile in starea initiala (unde a fost beton sa se
toarne beton, unde a fost asfalt sa se toarne asfalt, unde a fost piatra sa se monteze
inapoi piatra) si sa nu se umple santurile cu pamant nici macar temporar.
6. La nr. 71 se solicita reconectarea lampadarului stradal, deoarece strada nu mai este
luminata la intersectia cu Michael Weiss si este pericol de accidente  
 

Reprezentantii Electrica Serv au prezentat:

  •  Procedurile de conectare de la firida la FDCP si apoi la consumatorii finali
  •  Au prezentat procesul tehnic al interventiilor si planificarea lucrarilor pe tronsoane
  • Au analizat si discutat situatiile sesizate de cetateni

Propunere de actiune agreata de ambele parti:
1. Reprezentantii Electrica Serv vor anunta interventiile cu 3-6 zile în avans, prin afisaj pe porti. Se va mentiona:

  • Orarul întâlnirilor cu proprietarii din curti
  •  Durata estimata a lucrarilor
  •  Orarul de lucru zilnic
  • Telefon de contact pentru urgente, sesizari, reclamatii
2. Membrii Asociatiei Civice Strada Castelului vor ajuta la afisaj, vor anunta vecinii despre detaliile tehnice prezentate, vor facilita întâlnirile cu vecinii si îsi pot reprezenta vecinii prin delegare.
3. Echipa Electrica Serv se va intalni cu locuitorii din fiecare curte.
4. Se vor prezenta la fata locului, propunerile de amplasare a ceasurilor pe partile de uz comun din fiecare curte.
5. Acolo unde va fi cazul, se vor face schite cu propunerile agreate in comun de proprietari si Electrica Serv.
6. In toate cazurile, se va semna o Minuta privind acordul proprietarilor privind lucrarile de interventie.
 

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG în România Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

 

Proiecte finanțate prin Fondul ONG in Romania

 

Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov implementeaza doua proiecte finantate prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG în România.
 
Racos – responsabilitate si participare pentru dezvoltarea comunitatii – informatii aici.
 
Acces la servicii sociale si de baza pentru persoane vulnerabile din judetul Brasov – informatii aici.
 
Continutul acestei sectiuni website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE
2009-2014. Întreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate
revine initiatorilor website-ului.
Mai multe infomatii privind Fondul ONG in Romania se regasesc pe website-ul www.fondong.fdsc.ro 
Peentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

 

2011 – „Cetateni implicati, parlamentari responsabili”

 

Asociașia pentru Parteneriat Comunitar Braşov, în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice Bucureşti, implementează proiectul „Cetăţeni implicaţi, parlamentari responsabili”, proiect menit să crească gradul de colaborare dintre cetăţenii şi parlamentarii din judeţul Braşov. În cadrul acestui proiect, Asociaţia pentru Parteneiat Comunitar Braşov va facilita organizarea de întalniri publice prin care parlamentarii din judeţul Braşov să-şi poată prezenta public raportul de activitate după 2 ani de mandat.

În data de 19 martie

 

Următoarele 2 întâlniri publice vor fi organizate după cum urmează:

  • În Săcele – în 24 martie 2011, Sala Electroprecizia, Strada Parcului, nr. 18, de la ora 17.00 – va participa domnul Constantin Niţă – Deputat ce reprezintă Colegiu

    l Uninominal nr. 2 pentru Camera Deputaţilor;

  • În Făgăraş – în 25 martie 2011, Primăria municipiului Făgăraş, Sala de Şedinţe a Consiliului Local, de la ora 10.00 – va participa domnul Gheorghe Gabor – Deputat ce reprezintă Colegiul Uninominal nr. 1 pentru Camera Deputaţilor.

Întalnirile sunt deschise, cetăţenii, ONG-urile şi mass-media fiind aşteptate la evenimente.

 

 

2009-Evacuat din propriul oras

21 Iulie 2009 | 3994 vizualiza
Plimbare demonstrativEvacuat din propriul oras!”
 
Duminica, 5 aprilie 2009, intre orele 12:00 – 14:00, a fost organizata plimbarea demonstrativa pentru apararea spatiilor verzi si dezvoltarea durabila a oraselor in 5 localitati, simultan  – Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Targu Mures si Arad.
 
Aceasta a fost initiativa Eco Assist Bucuresti avand ca partenera Asociatia pentru Parteneriat ComunitarBrasov pentru desfasurarea protestului in Brasov. Cetatenii au fost invitati sa se alature evenimentului si sa lupte pentru spatiile verzi amenințate de construirea parcarilor sau altor cladiri. Marsul a avut ca punct de plecare sediul Primariei Brasov, inaintand prin Parcul Titlulescu. Cetatenii s-au aliat pentru a transmite mesaje deschise autoritatilor locale : „Taiem copaci in draci!” , „Evacuat din propriul oras” sau „Orasele din Romania sunt praf”.
 
Iata cateva dintre mesajele cetatenilor transmise autoritatilor locale:
  • „ Aș dori să le las urmașilor cat mai mulți copaci verzi – cat mai puține blocuri din beton și cat mai multe zone verzi. Fac tot ce pot sa pastrez ceea ce ne-a dat natura.”
  • ”Brașovul are înca spații verzi care in ultimii doi ,trei ani sunt bine ingrijite. Mă deranjează că se construiește acolo unde erau copaci (vezi Belle Ville Residence si Dealul Melcilor). Păcat! Trebuie să păstram orașul așa cum e, să nu ajungă jungla de ciment.”
  • “Domnule primar: Avem nevoie de parcuri SALVAȚI-LE ȘI ÎNMULȚIȚI-LE!  Si va vom realege!”
  • “ Sunt împotriva construcțiilor abuzive si a taierii pomilor, respectiv a distrugerii spațiilor verzi. Dorim un oras curat cu spații verzi, placut amenajate, iar in locurile de agrement am dori sa se pastreze curatenia si sa se ia masuri impotriva celor care devasteaza mediul inconjurator de care ar trebui sa beneficiem cu totii.“
  •  “Nu dati autorizație de constructie pe spațiile verzi existente ! Cum asigurati cei 16 m patrati de spatiu verde pe cap de locuitor in conditiile in care Brasovul are doar 4 m patrati incluzand si Tampa?”
  • “Nu vrem parcari, avem destule, dorim zone verzi! ”
  • “Nu stricați viața copiilor dumneavoastra !”
  • “Daca ajungem sa  nu ne mai putem bucura de putinele zone verzi din Brasov daca viitorul acestui oras pt.care alti s-au straduit sa asigure niste conditii umane de trai, daca nu avem grija de natura si ambianta sarmanta a acestui oras, mi-e teama ca nu mai putem avea incredere in cei care ne dau de inteles ca vor sa faca ceva pentru el. Oamenii trebuie sa traiasca in conditii umane. Nu mai vrem BETON! Vrem VIATA!!”
  • “Ne dorim mai multa transparență in ceea ce privește proiectele de urbanism.De exemplu, in Piața Unirii a fost aprobat in 2008 un proiect de refacere a Pietei. În 2009 acest proiect a fost modificat fără ca acesta sa fie facut public. Unde se pot vedea acestea?Cand încep lucrările?”
  • “Nu ne luați și ultimele guri de oxigen pe care le mai avem!”

     

    2009- Solicitare acord de mediu sens giratoriu Calea Poienii

    26 Octombrie 2009 | 4204 vizualizari
    Agentia pentru Protectie a Mediului Brasov a facut public anuntul privind solicitare de acord de mediu pentru realizare sens giratoriu pe Calea Poienii.
    Anuntul a fost postat pe pagina de internet a APM Brasov in 23.10.2009.
     
    „AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI BRASOV, str. Politehnicii nr.3, anunta publicul interesat asupra:
    1. depunerii solicitarii pentru obtinerea acordului de mediu pentru:  
    „SC GESPI INVESTMENTS SRL-“Realizare sens giratoriu” in Brasov, str. Dupa Iniste-Calea Poienii.
    Observatiile publicului se primesc zilnic, la sediul mai sus mentionat, in termen de 15 zile lucratoare, de la data aparitiei anuntului.
    Contestatiile publicului, precum si consultarea documentelor care au stat la baza deciziilor, se pot face la sediul mai sus mentionat, in zilele de luni-vineri, intre orele 8ºº-16ºº. „
     
    Echipa BCC Brasov

2008 Caravana actelor de identitate in comunitatile rroma din judetul Brasov

 
Caravana actelor de identitate a fost o actiune desfasurata pe parcursul mai multor luni în perioada aprilie – noiembrie 2008 in comunitățile rrome din nordul judetului Brasov – Jibert, Bunesti, Cata, Augustin, Rupea, Racos, Ormenis, Homorod și in municipiul Sacele. Prin intermediul acestor caravane desfasurate in cadrul proiectului „Și EU sunt cetățean” s-au realizat peste 500 de acte de identitate si acte de stare civila.