Proiecte

Proiecte în derulare

2021 – 2022  Centrul Digital pentru Femei – acces la tehnologie și informație pentru 200 de femei vulnerabile din Gârcini

Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov și Fundația Orange inaugurează primul “Centru Digital pentru Femei” din județul Brașov.

Timp de un an de zile, 200 de femei din cartierul Gârcini, vulnerabile din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de cursuri gratuite de alfabetizare digitală, consiliere pentru dezvoltarea abilităților specifice, dar și de oportunități concrete de angajare, prin facilitarea unor sesiuni de întâlniri și discuții cu numeroase companii din județul Brașov, din domenii diverse de activitate.

Dotarea tehnică din centru este realizată cu sprijinul Fundației Grupului Orange, iar cursurile vor fi posibile cu ajutorul unei finanțări de 20.000 euro acordate de grup și Fundația Orange România.

„Educația digitală rămâne o prioritate pentru Fundația Orange România și ne bucurăm că avem oportunitatea să extindem acest program și în județul Brașov, alături de un partener cu solidă experiență de intervenție socială în plan local. Vom acționa într-o zonă extrem de vulnerabilă, unde accesul la informație este vital pentru ca femeile din această comunitate să poată avea în mod real, șansa la o viață mai bună.” a declarat Dana Deac, Președinte Fundaţia

Gârcini este unul din cele mai sărace cartiere din orașul Brașov, fiind și locul cu cea mai mare comunitate compactă de romi din ţară. Aproape jumătate din comunitate este reprezentată de femei: 40% dintre acestea sunt casnice, cu un nivel scăzut de educație și fără nici o calificare, iar 8,9% au devenit mame până la împlinirea vârstei de 15 ani.

 

Comunitatea din Gârcini adună poate cele mai multe femei într-o comunitate vulnerabilă. Vulnerabile și ele față de societate prin lipsa educației. Acum, mai mult ca oricând, tehnologia le poate face mai puternice, mai sigure pe ele, mai pregătite pentru a face față schimbării”, a declarat Mihaela Cârstea, Manager de proiect.

  
Centrul Digital va fi găzduit de școala numărul 5 din Săcele și va beneficia de suportul studenților voluntari de Facultatea de Psihologie și Asistență Socială de la Universitatea Transilvania din Brașov, dar și de susținerea membrelor din Asociaţia “Femeile se Implică” din Săcele.

2021 – 2022 ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială”

”Societatea Română de Sălbăticie”, în parteneriat cu ”Federația Coaliția Natura 2000 România”, și ”Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov” implementează proiectul ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială”. Mai multe informații despre proiect: www.animalehoinare.ro 

Numărul foarte mare de animale domestice hoinare, cu sau fără stăpân, în special câini și pisici, este o problemă serioasă și complexă cu care România se confruntă de ani buni. Pentru a identifica soluții pertinente și aplicabile la această problemă, considerăm că este important să definim problematica corect, luând în considerare atât aspectul social, cât și aspectul de bunăstare animală și de mediu.

Până în prezent am format cele trei grupuri de dezbateri, o analiza legislative și un sondaj de opinie: Studiu de percepție privind animalele domestic hoinare și fără stăpân din România, pentru a afla atitudinile cetățenilor cu privire la animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Rezultatele acestui studiu dorim să le prezentăm în cadrul unei conferințe de presă având ca invitați și reprezentanți ATOP Brașov și ai Poliției Animalelor.